Cum sa tii camera foto.

Una din cele mai dese probleme cu care se confrunta un fotograf incepator este "tremuratul camerei" ce are ca rezultat imagini incetosate. Iar aceasta se datoreaza faptului ca respectiva camera foto nu este tinuta suficient de ferm pana dupa ce este eliberat butonul de declansare foto.
Aceasta apare de obicei in fotografii facute in situatii de iluminare scazuta unde obturatorul este deschis pentru o perioada de timp mai lunga. Chiar si cele mai mici miscari ale camerei pot cauza imagini miscate si singurul mod de a le elimina este folosirea unui trepied.

Riscul de a mari tremuratul camerei creste cu atat mai mult cu cat utilizatorul acesteia tine camera foto prea departe de el si face, de obicei, fotografii cu o singura mana. In timp ce aceasta metoda ar putea fi o metoda buna de a incadra tinand camera mai departe de tine cu atat sunt mai multe sanse de a balansa sau de a misca camera atunci cand faci fotografia.




Trepiedele sunt cea mai buna solutie de a opri tremuratul camereai deoarece au trei picioare robuste ce pastreaza lucrurile "foarte" nemiscate, dar daca nu ai un trepied atunci o alta metoda simpla de a spori stabilitatea camerei este de a o tine cu ambele maini.

In timp ce ar putea fi tentant sa fotografiezi cu o singura mana, folosirea ambelor maini va creste stabilitatea (solutia cu trei picioare la un trepied pare mai buna decat cea cu un singur picior).

Modul de prindere al camerei depinde de tipul de camera folosit si variaza de la o persoana la alta. Nu exista metode bune sau gresite de a tine camera foto, dar mai jos sunt descrise cateva tehnici folosite, in general, in prinderea camerei:
  1. Foloseste mana dreapta pentru a tine camera  ce are prindere pe dreapta. Degetul aratator ar trebui sa fie pozitionat usor deasupra butonul de declansare, celelalte trei degete trebuie sa cuprinda camera inspre fata acesteia. Degetul mare prinde camera din spate. Majoritatea camerelor foto din zilele noastre au un fel de sistem de prindere si chiar sunt impregnate cu niste urme unde asezarea degetelor ar trebui sa se simta cat mai natural. Strange suficient de puternic camera in mana in asa fel incat sa nu va tremure in mana. Prinderea, de asemenea, nu trebuie sa fie foarte puternica deoarece acest lucru poate genera oboseala mainii ducand astfel la tremurat.
  2. Pozitia mainii stangi va depinde in functie de camera folosita, dar in general aceasta ar trebui sa suporte greutatea camerei si va fi pozitionata sub camera sau sub/ in jurul lentilelor daca aveti o camera DSLR.
  3. Daca faci fotografii folosind vizorul camerei atunci vei avea camera aproape de tine ceea ce ii va adauga mai multa stabilitate. Daca folosesti ecranul LCD asigura-te ca nu indepartezi camera prea departe de tine. Rezama camera aproape de fata (in jur de 30 cm) prin indoirea si apropierea coatelor de trup.
     4.  Adauga mai multa stabilitate prin rezemarea camerei foto de un obiect solid cum ar fi pe un perete sau pe un copac sau pe genunchi. Daca trebuie sa stai in picioare si nu ai nimic pentru reazam, aseaza-te intr-o parte cu soldul in afara pentru a avea mai multa stabilitate.

 Tinerea camera in acest fel va va permite flexibilitatea de a putea face mai repede fotografii, dar de asemena va va ajuta sa tineti camera nemiscata in momentele cruciale, pe durata cat obturatorul camerei este deschis.

O alta metoda pentru a avea imagini nemiscate este: inainte de a face fotografia inspira usor dar adanc, tine-ti respiratia, faci fotografia si apoi expiri. O alte metoda folosita este exact cea opusa celei descrise: expiri si inainte de a inspira din nou faci fotografia. Vei ramane surprins cat de mult se misca corpul prin respiratie.
Bineinteles, fiecare persoana va avea micile lui tehnici specifice de a face fotografii cu care se simte cat mai confortabil. Pana la urma trebuie sa gasesti o metoda care merge cel mai bine pentru tine.

Desigur, ca mai sunt multe alte tehnici pentru a reduce miscarea camerei care ar trebui folosite impreuna cu cele de prindere a camerei. Acestea sunt: viteza obturatorului, lentile cu stabilizare de imagine si, bineinteles, trepiedul, care toate impreuna contribuie la fotografii reusite. Vom discuta despre acestea in articolele viitoare.

    Niciun comentariu :

    Trimiteți un comentariu